Składniki:
Ciasto:
5 jaj,
1 szkl. cukru,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki suchej kawy,
2 łyżki suchego maku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
1 kostka margaryny lub masła i budyń:
2 szkl. mleka,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki tortowej,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru.
Galaretka z wiśniami:
1 słoik drylowanych wiśni,
3 galaretki wiśniowe.
Polewa czekoladowa:
4 łyżki margaryny,
4 łyżki cukru,
4 łyżki kakao,
4 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pozostałe składniki mieszamy, przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu ciasto przekrawamy (tak jak tort) na 2 placki.Krem:Z podanych składników gotujemy budyń, który po wystudzeniu ucieramy z kostką margaryny (lub masła) na puszystą masę.Galaretka z wiśniami: Wiśnie odcedzamy i sok łączymy z wodą, tak aby uzyskać 3,5 szkl. płynu. Zagotowujemy sok z wodą i rozpuszczamy w nim galaretki.Wszystko studzimy i dodajemy wiśnie.Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki zagotowujemy. Polewę studzimy i chłodną smarujemy już przełożone ciasto.Warstwy ciasta układamy w następującej kolejności:ciasto,połowa kremu,tężejąca galaretka z wiśniami,ciasto,reszta kremu,polewa czekoladowa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | nike |