Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo,
1 słoik selera pokrojonego w nitki,
1 słoik marchewki pokrojonej w nitki,
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
1 puszka kukurydzy,
1 opakowanie dowolnej śmietany lub jogurtu naturalnego do sałatek,
1 słoik majonezu (byle nie jogurtowego),
sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, nie soląc. Następnie kroimy je w talarki.Wszystkie składniki układamy warstwami, począwszy od marchewki. Dalej idzie kukurydza, ziemniaki i seler. Każdą warstwę pokrywamy niewielką ilością sosu. Na samej górze układamy plasterki jajek. Polewamy je pozostałą, znaczną ilością sosu.Sos:Nic trudnego. Wystarczy zmieszać śmietanę/jogurt z majonezem, jednak tak, aby nie utracić wyraźnego majonezowego smaku, zachowując posmak śmietany. Można oczywiście doprawić wedle uznania.
Uwagi:
Podawać schłodzone i, co bardzo ważne, z zachowaniem wszystkich warstw. Najlepiej jest wbić łyżki do sałatki, podnieść porcję i ostrożnie przenieść na talerz.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Martin |