Składniki:
20 dag baleronu lub ogonówki,
10 dag (lub mniej) sera żółtego,
12,5 dag sera białego (pół kostki),
25 dag makaronu penne (rurki)- pół paczki,
6 oliwek zielonych,
pomidory krojone z puszki,
pieprz i sól
Jak przyrządzić?
Mocno przysmażamy pokrojoną w koskę wędlinę (tak aby chrupała), pomidory dusimy na małym ogniu, by odparowała woda, wstawiamy wodę na makaron.Czekamy i mieszamy pomidory.Ser żółty trzemy na tarce.Oliwki kroimy na kawałeczki.Ser biały rozdrabniamy widelcem.Solimy wodę na makaron.Wrzucamy makaron do wrzątku.Czekamy i mieszamy.Odcedzamy makaron, hartujemy zimną wodą.Wrzucamy do garnka, w którym się gotował.Dodajemy chrupiącą wędlinę i mieszamy, dodajemy ser biały i mieszamy, sypiemy 1/3 łyżeczki pieprzu i mieszamy, odrobinę soli i mieszamy. Dodajemy żółty ser i mieszamy.Nakładamy na talerze.Dookoła talerza układamy kawałeczki oliwek.Polewamy potrawę sosem.Spożywamy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Maggie |