Składniki:
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
ogórki konserwowe (więcej niż pół słoika litrowego),
1 opakowanie sera feta,
5 jajek,
szczypiorek lub zielona cebulka,
sok z jednej małej cytryny,
1/3 szkl. oliwy,
sól, pieprz,
1 ząbek czosnku.
Jak przyrządzić?
Na początku przygotowujemy sos:Do oliwy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.Odsączamy kukurydzę na sitku i wsypujemy ją do miski bądź salaterki jako pierwszy składnik (najlepiej, żeby miska była przezroczysta - daje fajny efekt wizualny), to samo robimy z fasolą, którą wsypujemy na kukurydzę, ogórki kroimy w kostkę (nie za drobno) i wsypujemy na fasolkę, następna warstwa to ser feta również pokrojony w kostkę. Jaja ugotowane na twardo i pokrojone na ósemki układamy na ser feta i wszystko posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.Całość polewamy sosem i odstawiamy na ok. godziny do lodówki, aby się "przegryzło". Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | asiulka |