Składniki:
Prawdziwki, podgrzybki - co kto lubi, ilość dowolna w zależności od stołujących się osób, osobiście pochłaniam 4 średniej wielkości prawdziwki lub ok. 10-15 średnich podgrzybków (kapelusz najlepiej tak do 5-6 cm średnicy), sól, pieprz, masło/oliwa, mąka.
Jak przyrządzić?
Grzyby oczyścić, poobcinać nogi, umyć. Drobna uwaga: nogi prawdziwków pokroić w plastry grubości 0,5 cm, nogi pozostałych grzybów są praktycznie zdrewniałe, więc ze smażenia nici. Jeszcze mokre kapelusze obtoczyć w mące, grube kapelusze prawdziwków pociąć wedle uznania, najlepiej na plastry (tak by każdy z nich miał nieco miąższu i rurek) i wrzucić na rozgrzane na patelni masło lub oliwę. Smażyć do zrumienienia i zajadać, póki gorące.
Potrzebne przybory:
dwa widelce
Jak podawać?
Najlepsze do kotletów z karkówki w bułce tartej jako przystawka.
Uwagi:
Koniecznie posolić i popieprzyć.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | bartek |