Składniki:
250 g bardzo miałkiego cukru, 225 g masła, 250 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 2 żółtka, 250 g draży z gorzkiej czekolady (ale może być z białej albo mlecznej)
Jak przyrządzić?
Należy wymieszać pierwsze 5 składników, następnie, gdy już uzyskamy odpowiednią konsystencję, należy dodać draże z czekolady. Wymieszać - najlepiej rękami. Z ciasta uformować kuleczki, ułożyć je na natłuszczonej blasze i spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12-15 minut, jednak trzeba bardzo uważać, gdyż ciasteczka mogą się upiec szybciej, a wtedy przypalić. Muszą osiągnąć złocisty kolor, ale nadal być dość miękkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 12 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Autor | kari |