Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki,
1 margaryna,
0,5 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka śmietany,
5 żółtek,
mleko skondensowane słodzone (gotować 3 godz., studzić 1,5 godz.).
Krem: 0,5 litra śmietany kremowej,
1 śnieżka,
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki gorącej wody.
Jak przyrządzić?
Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części i upiec.Krem: Do śmietany wsypać śnieżkę, zmiksować i pod koniec dodać ostudzoną żelatynę.Masą przełożyć placki. Posmarować mlekiem kondensowanym słodzonym i posypać orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ilona |