Składniki:
1 serek pleśniowy lazur (lub inny), 10 dag szynki, mały kartonik śmietanki 12%, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i chwilę podsmaż, aż ser się rozpuści. Wlej śmietankę. Przypraw pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, i odrobiną soli, pamiętając, że ser pleśniowy jest słony. Gotuj na małym ogniu około 5-7 minut, często mieszając, aż sos stanie się gęsty. Pod koniec dodaj posiekaną pietruszkę. Dużo świeżej pietruszki:) Smacznego.
Jak podawać?
Podawać z makaronem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ottah |