Składniki:
1 kg sera,
7 jajek,
6 ugotowanych ziemniaków,
1 kostka margaryny,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Można dodać:
cukier waniliowy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę i sok z cytryny, rodzynki, kawałki czekolady, połamane herbatniki itp.
Jak przyrządzić?
Ser dokładnie zmielić (jeśli użyjecie gotowego sera do wypieków, to nie trzeba tego robić). Zmielić ugotowane ziemniaki i połączyć z serem. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać do tego mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć wszystko na gładką, jednolitą masę. Ubić na sztywno białka (łatwiej się ubijają, gdy doda się szczyptę soli) i delikatnie połączyć z resztą. Dodać co kto lubi i wylać do wysmarowanej masłem okrągłej formy. Piec w temperaturze ok. 170-190 st. (zależy od piekarnika). Ciasto będzie dobre, kiedy po włożeniu i wyjęciu wykałaczki nie będzie na niej śladów surowej masy.Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser, maszynka do mielenia (niekoniecznie), miski, okrągła forma do pieczenia
Uwagi:
Ciasto jest naprawdę proste, nie wymaga specjalnych umiejętności i nie znam nikogo, komu by nie wyszło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Nathalie |