Składniki:
Ziemniaki, jajko, odrobina mąki, olej do smażenia, przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka, vegeta), pierś kurczaka (ew. skrzydełka, udka), por, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, śmietana.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, wymieszać, usmażyć placki i odstawić. Pierś pokroić na kawałki, najlepiej w kostkę, obsmażyć na złoto na oleju, dodać startą na dużych oczkach tarki marchew, odrobinę korzenia pietruszki, pokrojoną w ósemki cebulę, por pokrojony w talarki, przyprawy do smaku (jak kto lubi, ja dodaję dużo słodkiej papryki) i odrobinę wody, wszystko razem dusić, aż zmięknie marchewka, a por i cebula ładnie się rozpadną i całość zagęści. Na koniec zalać śmietaną i chwilę pogotować, po zdjęciu z ognia dodać drobniutko posiekany czosnek i wymieszać. Polewać sosem najlepiej gorące placki. Danie najlepiej przyprawiać na ostro, bo inaczej wyjdzie mdłe.
Potrzebne przybory:
tarka, miska, patelnia, brytfanna lub głęboka patelnia do sosu, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Najlepiej usmażyć duże placki, na całą patelnię, i na talerz nałożyć po placku i polać sosem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | nika |