Składniki:
Ciasto: 200 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g twarogu, 4 łyżki oleju, 4 łyżki mleka, 50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli.
Masa do obłożenia: 50-75 g masła, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka mleka, 100 g migdałów (bez łupiny, pokrojonych w słupki).
Krem: 1 opakowanie kremu waniliowego do tortów, 300 ml zimnego mleka, 100 g miękkiego masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać twaróg, olej, 4 łyżki mleka, 50 g cukru, cukier waniliowy, posolić i wyrabiać mikserem ok. 1 min (nie za długo, bo ciasto będzie kleiste). Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i dalej wyrabiać ręką. Rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy (średnica 28 cm).Masa do obłożenia: Stopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę mleka, a następnie migdały. Przestudzić (jeśli masa będzie za gęsta, dodać trochę mleka). Równomiernie posmarować ciasto. Piec ok. 20 min w temperaturze 170-200 st. C (piekarnik z termoobiegiem 150-180 st. C).Krem: Przygotować krem wg przepisu na opakowaniu.Wystudzone ciasto przekroić poziomo, spód posmarować kremem, przykryć z wierzchu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | Hermiona |