Składniki:
3 papryki - żółta, czerwona i zielona,
3-4 płaty matiasów,
3-4 ogórki kwaszone,
3-4 cebule,
pieprz, majonez.
Jak przyrządzić?
Matiasy moczymy przez godzinę w wodzie - odcedzamy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy i kroimy również w kostkę - ja "bawię się" i obieram ze skórki, mogę jeść wtedy do woli i nie odczuwam dolegliwości.Cebulę kroimy również w kostkę i przelewamy wrzącą wodą, po czym natychmiast zimną. Ogórki oczywiście także w kostkę - teraz wszystko mieszamy, dodajemy pieprzu i 3-4 łyżki majonezu. Nie solimy już - wystarczą solone śledzie!Najlepsza jest po 3-4 godzinach i nazajutrz.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zosia |