Składniki:
2 piersi kurczaka, 3 duże marchewki, 2 pietruszki, 1 duży seler, 2 średnie cebule, 3-4 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy (preferowany domowy przecier), przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dla smakoszy 1 lampka białego półwytrawnego wina.
Jak przyrządzić?
Pierś myjemy i pkroimy w dużą kostkę bądź zgrabne paski. Podobnie z warzywami: myjemy i kroimy w dość grube paseczki. Po delikatnym obtoczeniu w mące mięso umieszczamy na rogrzanej patelni i na dużym ogniu smażymy ok. 6-8 min, następnie dodajemy posiekaną cebulę i jeszcze 3-4 min smażymy. Następnie dodajemy warzywa i zalewamy to winem (może być bulion abo zwykła woda), zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy. Gdy warzywa zaczynają mięknąć, dodajemy koncentrat pomidorowy (lub przecier) i doprawiamy przyprawami do smaku. Na koniec, po odparowaniu wody, sprawdzamy gęstość i ewentualnie odrobiną mąki zagęszczamy sos. Życzę smacznego:)
Potrzebne przybory:
garnek do duszenia, ale i w zwykłej patelni damy radę :)
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko.
Uwagi:
Jedna z pierwszych potraw, jaką nauczyłem się robić. Zdobyłem nią serce (a może żołądek :)) mojej obecnej Żony.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | kozatd |