Od kiedy mięs na rynku w bród, rzadko korzystamy z dawnych przepisów zamieniających tak zwane podroby w pyszne mięsne dania. Jednym z tradycyjnych przepisów jest gulasz z kurzych żołądków, które potrafią smakować jak najlepsza cielęcina. Warto żołądki zareklamować, bo w przeciwieństwie do innych zwierzęcych wnętrzności nie gromadzą w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce są bardzo zdrowe i pożywne.
Składniki:
1 kg oczyszczonych kurzych żołądków,
1 duża cebula,
1 łyżka smalcu,
sól, pieprz i ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Żołądki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te większe, na pół.
Gotujemy w garnku wodę i kiedy będzie wrzała, wrzucamy mięso.
Po około 5 minutach na powierzchni wytworzy się piana.
Odlewamy wodę i płuczemy żołądki w ciepłej wodzie.
Przekładamy je do czystego garnka i zalewamy taką ilością wody, by jej powierzchnia przykrywała kawałki mięsa.
Całość wstawiamy na mały ogień.
W międzyczasie kroimy cebulę w dużą kostkę i smażymy ją przez chwilę na smalcu.
Dodajemy ją do garnka wraz z solą, pieprzem i ostrą papryką.
Gotujemy do miękkości, mniej więcej godzinę.
Jak podawać?
Gulasz z żołądków jest uniwersalny - pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz.
Najlepszym zaś dodatkiem są ogórki kiszone i kiszona kapusta.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |