Gulasz z żołądków - Przepis

Przepis kulinarny
Gulasz z żołądków Zobacz 5 zdjęć

Od kiedy mięs na rynku w bród, rzadko korzystamy z dawnych przepisów zamieniających tak zwane podroby w pyszne mięsne dania. Jednym z tradycyjnych przepisów jest gulasz z kurzych żołądków, które potrafią smakować jak najlepsza cielęcina. Warto żołądki zareklamować, bo w przeciwieństwie do innych zwierzęcych wnętrzności nie gromadzą w sobie toksyn i po niewielkiej obróbce są bardzo zdrowe i pożywne.

Składniki:

1 kg oczyszczonych kurzych żołądków,
1 duża cebula,
1 łyżka smalcu,
sól, pieprz i ostra papryka.

Jak przyrządzić?

Żołądki myjemy, doczyszczamy i kroimy, tylko te większe, na pół.

Gotujemy w garnku wodę i kiedy będzie wrzała, wrzucamy mięso.

Po około 5 minutach na powierzchni wytworzy się piana.

Odlewamy wodę i płuczemy żołądki w ciepłej wodzie.

Przekładamy je do czystego garnka i zalewamy taką ilością wody, by jej powierzchnia przykrywała kawałki mięsa.

Całość wstawiamy na mały ogień.

W międzyczasie kroimy cebulę w dużą kostkę i smażymy ją przez chwilę na smalcu.

Dodajemy ją do garnka wraz z solą, pieprzem i ostrą papryką.

Gotujemy do miękkości, mniej więcej godzinę.

Jak podawać?

Gulasz z żołądków jest uniwersalny - pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i prawie wszystkich kasz.

Najlepszym zaś dodatkiem są ogórki kiszone i kiszona kapusta.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Gulasz z żołądków: Podobne przepisy

Gulasz z żołądków: wypróbuj również

Powiązane Tematy