Pomarańczówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 duże ładne pomarańcze (najlepiej te z grubą skórką),
2 łyżki cukru,
400 ml spirytusu,
600 ml wody (wrzątku).

Jak przyrządzić?

Pomarańcze obieramy cieniutko ze skóry, by było jak najmniej tej białej skórki (aczkolwiek trochę musi być) i wrzucamy do słoika. Dodajemy cukier i ok. 50 ml wody ciepłej i mieszamy, aby trochę się cukier rozpuścił. Dodajemy spirytus, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.Następnie wlewamy wodę (pozostałe 550 ml) wrzącą, mieszamy i odstawiamy, żeby się przegryzło, najlepiej na noc! Odcedzamy ze skórek i do butelek!

Potrzebne przybory:

słoik, butelki na gotową wódkę 2 szt.

Uwagi:

Jest naprawdę pyszne, można oczywiście zmieniać proporcje. Pierwszy raz zrobiłam z 200 ml spirytusu.Wódka nie wychodzi przezroczysta, jest taka mleczno-pomarańczowa, to dzięki białej skórce z pomarańczy. Polecam!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
Autormd1609

Pomarańczówka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy