Składniki:
Makaron muszelki/kolanka, 100-150 g wędzonego łososia, 2 duże/5 małych ogórków. Sos: mała śmietana (180 g), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek, pół cytryny.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować, odłożyć do ostygnięcia. W tym czasie ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Łososia podzielić na małe kawałki i wymieszać z makaronem i ogórkami. Przełożyć do reprezentacyjnej michy i udekorować plasterkami cytryny i koperkiem (skropić cytryną można też). Zrobić sos: do śmietany dodać pieprz i sól (nie żałować) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Sosem polewać dopiero pojedyncze porcje na talerzu. Koniec.
Potrzebne przybory:
Pamiętać o durszlaku, żeby się nie poparzyć:)
Uwagi:
Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Blanka |