Składniki:
600 g pieczarek,
150 g szynki,
50 g żółtego sera,
50 g masła,
40 g bułki tartej,
2 żółtka,
½ łyżeczki pieprzu ziołowego Prymat,
szczypta soli,
1 łyżka cebuli suszonej Prymat.
Do panierowania:
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko.
Do smażenia:
5 łyżek oleju.
Jak przyrządzić?
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać ze zmieloną szynką, startym serem, żółtkami, cebulą i tartą bułką. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Starannie wymieszać, formować wałeczki, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, a potem dosmażyć kilka minut na małym ogniu.
Jak podawać?
Podawać z surówkami sezonowymi lub jako dodatek do czystych zup.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Arnold |