Składniki:
Ziemniaki, sól, pieprz, liść laurowy, papryka ostra i słodka, olej.
Jak przyrządzić?
Rozprowadzić tyle oleju, by całkowiecie pokryć dno patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ziemniaki pokrojone w talarki (tylko nie za cienkie), dodać dosyć soli, by ziemniaki szybciej zmiękły. Po chwili dodać po trochu przyprawy: pieprz, dużo ostrej i słodkiej papryki. Smażyć tak przez ok. 7 min na dużym gazie, ciągle mieszając. Potem dodać liść laurowy (na pół kilo ziemniaków dodaję ok. 3 listków) i dusić na małym gazie przez ok. 20 min. Co kilka minut mieszać i drewnianym tłuczkiem zmiażdzyć ziemniaki. Powtarzać co kilka minut tę czynność, aż ziemniaki bedą miękkie i powstanie puree. W międzyczasie jak najbardziej próbować i doprawiać wedle uznania. Smacznego!
Jak podawać?
Czasem kroję kiełbasę na małe kawałki, przysmażam na patelni i mieszam z ziemniakami. Pysznie smakuje z dodatkiem keczupu i musztardy.
Uwagi:
Uwaga: jest to mój własny pomysł na ziemniaki, nie zrażajcie się opisem przyrządzania, bo to jest pyszne! Ważne, by małej porcji ziemniaków nie smażyć na dużej patelni.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | pineapple |