Składniki:
Sałatka: mała puszka kukurydzy i groszku, 5 rzodkiewek, ogórek konserwowy, łyżka majonezu, średnia cebula czerwona, bazylia i kolendra (z gałązki).
Grzanki: chleb biały, pesto pomidorowe lub bazyliowe, parmezan.
Jak przyrządzić?
Sałatka: wymieszaj groszek i kukurydzę, startą na tarce o grubych oczkach rzodkiewkę i ogórek konserwowy, pokrój cebulę w kostkę, kilka liści świeżej bazylii i kolendry pokrój w niewielkie kawałki. Wymieszaj składniki, lecz pamiętaj, żeby dodać niewiele majonezu, żeby sałatka nie była mdła.Grzanki: kromki chleba (może być już lekko podeschnięty) posmaruj pesto i posyp parmezanem, po czym zapiecz w piekarniku przez kilka minut do uzyskania chrupkiej skórki.
Potrzebne przybory:
nóż, piekarnik, miska, łyżka
Jak podawać?
Smacznego :)
Uwagi:
Sałatkę wymyśliłam na poczekaniu z tego, co miałam w lodówce, więc jest szybka i prosta. Jest lekko kwaskowata, więc polecam tym, którzy lubią takie smaki. Smak bazylii i kolendry nie jest wyrazisty, dlatego dla smakoszy tych ziół polecam dodać ich całkiem sporo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Aszanti |