Składniki:
2 filety z kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka fasolki szparagowej zielonej,
3/4 puszki ananasa,
1/2 średniego pora,
natka pietruszki,
majonez,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Filety ugotować (najlepiej z rosołkiem warzywnym lub z włoszczyzną), a przestudzone pokroić w kostkę.Dodać kukurydzę, pokrojony w kostkę ananas, odsączoną fasolkę szparagową (może być ugotowana, ale najlepsza jest z puszki) i pokrojony w krążki por (jeżeli jest bardzo ostry - najlepiej sparzyć). Posiekać drobno dużą ilość natki pietruszki i dodać do pozostałych składników.Dodać majonez, sól i pieprz.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Najczęściej podaję sałatkę w przezroczystej salaterce, udekorowaną pietruszką.
Uwagi:
Czasami dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i czerwoną fasolkę z puszki - aby danie było bardziej kolorowe. Uwaga! Filet nie może być rozgotowany, bo nie tylko źle się kroi, ale przede wszystkim po zmieszaniu składników nieładnie wygląda.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | wwwioletka |