Składniki:
4 jajka,
2 filiżanki cukru,
0,5 filiżanki oleju,
1 puszka mandarynek razem z sokiem,
1 paczuszka cukru waniliowego,
4 filiżanki mąki,
1 paczuszka proszku do pieczenia,
tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka, cukier, olej, cukier waniliowy starannie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz mandarynki z puszki wraz z sokiem. Wszystkie składniki dobrze połączyć i wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką prostokątną blachę. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 50 minut. Z wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, łyżka, sitko
Uwagi:
Przeważnie pieczone babki są suche. Ta jest inna. Jest mocno wilgotna dzięki mandarynkom i przepyszna. Gorąco polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ivonqa |