Składniki:
Ciasto: 7 łyżek rozmiękczonego masła,
1,25 szklanki mąki (175 g),
1 szklanka minus dwie łyżki (175 g) cukru,
1,25 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki stołowe mleka,
2 łyżki utartej skórki z cytryny,
2 jajka,
szczypta soli.
Syrop: 6 łyżek stołowych cukru, 4 łyżki stołowe soku z cytryny, cukier puder do posypania ciasta.
Jak przyrządzić?
W dużej misce połączyć masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, skórkę z cytryny, jajka i sól. Wszystkie składniki zmiksować, przelać do formy i wygładzić powierzchnię. Piec 45 min. Odstawić na 15 min i przygotować syrop. Rozpuścić cukier i sok z cytryny i zalać podziurkowane wykałaczką ciasto. Dziury robić na 2/3 grubości ciasta. Posypać cukrem pudrem i poczekać, aż zastygnie.
Potrzebne przybory:
wąska blacha, wykałaczka lub szpikulec, papier do pieczenia
Jak podawać?
Jako deser lub śniadanie. Ciasto świetnie smakuje z kawą lub mlekiem.
Uwagi:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (350 F). Blachę wysmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dziurki rób dość gęsto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ewcia99 |