Przepis na ciasto czekoladowe - smacznie i zdrowo
ALICJA • dawno temuJak mówi przysłowie, diabeł tkwi w szczegółach. Podobnie jest z poniższym przepisem na ciasto czekoladowe. Zamiast zwykłej mąki, używa się mąki razowej, co zmniejsza kalorie, nie umniejszając nieziemskiego smaku. Delikatne i puszyste ciasto razowe jest w sam raz na nadchodzące walentynki. Przez żołądek dotrzyj do serca ukochanego!
Składniki:
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 1,5 szklanki mąki razowej,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka sody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 60 g masła,
- 1 i ¼ szklanki cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- ½ szklanki wrzątku.
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Podobnie zrób z kakaem, sodą i solą. Wymieszaj całość. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodaj cukier, wbij jajka — ucieraj do czasu połączenia składników w jednolitą masę. Na koniec ucierania wlej ekstrakt z wanilii i roztopioną czekoladę i zmiksuj zawartość. Do masy dodawaj po trosze przesiane składniki na przemian ze śmietaną i miksuj. Na końcu wlej wrzątek i wymieszaj. Takie rzadkie ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok 40 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzone ciasto możesz udekorować polewą z gorzkiej czekolady. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze