Składniki:
Ciasto:
Spód:
1 kg mąki krupczatki,
kostka margaryny (250 g),
1 całe jajo,
4 żółtka,
szklanka cukru,
mały kubeczek kwaśnej śmietany,
cukier waniliowy (opakowanie),
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wierzch:
4 białka,
opakowanie wiórków kokosowych,
szczypta soli,
szklanka cukru.
Farsz:
1,5-2 kg jabłek (najlepsze będą twarde i kwaśne),
cynamon, cukier, cukier waniliowy, imbir (przyprawiamy wg uznania).
Jak przyrządzić?
Ciasto (spód): Do misy (na stolnicę) wysypujemy 0,5 kg mąki, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Następnie wybijamy całe jajo i dodajemy 4 żółtka, wrzucamy całą margarynę (koniecznie prosto z lodówki), wlewamy pół kubeczka śmietany, całość siekamy nożem. Następnie wyrabiamy ręką. Konsystencję ciasta regulujemy dosypywaną mąką bądź dolewaną śmietaną (na oko). Ciasto nie może się kleić do rąk ani też być za bardzo suche. Bardzo ważne jest, aby ciasto wyrobić bardzo szybko, nie należy się przejmować grudkami margaryny. Ciasta nie można zagrzać w rękach. Po zarobieniu ciasta wstawiamy je do lodówki na pół godziny.Farsz:Obieramy i kroimy jabłka w kostkę.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wsypujemy przyprawy (bez cukru), podsmażamy je dosłownie pół minuty, następnie wrzucamy jabłka i cukier. Smażymy na wolnym ogniu do chwili, aż jabłka będą się rozpadać.Wierzch ciasta:Białka będą ubijane na parze. W tym celu należy zagotować wodę w garnku. W metalowej misce (garnku) ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie wstawiamy miskę na na garnek z gotującą się wodą (miska nie może być zanurzona w wodzie, ma być tylko podgrzewana przez parę), dodajemy cukier i wiórki kokosowe, miksujemy tak długo, aż białka zaczną sie błyszczeć. Ściągamy je znad pary.Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym wysmarowanym masłem. Na ciasto wlewamy podpieczone jabłka, całość polewamy masą białkowo-kokosową.Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 40-50 min w temp. 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. bez termoobiegu. Smacznego!
Potrzebne przybory:
sprawne rączki, stolnica (micha), blacha do pieczenia, nóż, wałek do ciasta
Uwagi:
Ciasto to jest dość pracochłonne. Trud wynagradza nam jego pyszny smak i to, że zawsze się udaje. Masę białkowo-kokosową można zastąpić kruszonką. Jeśli chodzi o proporcje, wyznaję zasadę "na oko", to samo z czasem pieczenia. Jabłka można zastąpić węgierkami, brzoskwiniami lub wiśniami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Daniola |