Wołowina z warzywami (autor Marcia) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

45-50 dag wołowiny bez kości,
fasolka szparagowa zielona (ok. 20 dag),
3 średnie cebule pokrojone na 8 części,
3 ząbki czosnku zmiażdżone,
pędy bambusa (według uznania),
pół małej puszki kukurydzy (ok. 70 g),
6 średnich pieczarek pokrojonych w paski,
białe części liści kapusty pekińskiej pokrojone w grubsze paski,
marchewka pokrojona w talarki,
3 liście pora pokrojone w grubsze paski,
jedna papryczka chili ze słoika,
mąka kukurydziana,
ciemny sos sojowy,
olej,
olej arachidowy,
cherry albo zwykła wiśniówka,
bulion wołowy lub drobiowo-wołowy,
sól, pieprz, imbir (odrobina).

Jak przyrządzić?

Marynata: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju arachidowego - mieszamy. Do miski wrzucamy mięso pokrojone na 2,5-cm kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut, najlepiej na całą noc. Podgotowujemy fasolkę szparagową, białe części kapusty pekińskiej, por, marchewkę (można w jednym garnku). W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na nim na wolnym ogniu podsmażamy cebulę, czosnek, pieczarki, aż nieco zmiękną (ok. 5 minut). Dodajemy bambusa, papryczkę chili, kukurydzę i ugotowane warzywa (kolejne 2-3 minuty). Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Sos: 2-3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżeczki cherry, 250 ml bulionu, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej, 5 łyżeczek wody. Mieszamy sos sojowy, cherry i bulion. Mąkę kukurydzianą dokładnie rozrabiamy w wodzie i wlewamy ją do mieszanki bulionowej, dokładnie mieszamy. Do mięsa i warzyw wlewamy sos, gotujemy, aż zgęstnieje. Gotowe danie przyprawiamy pieprzem, solą, imbirem.

Potrzebne przybory:

wok lub głęboka patelnia, garnek, miska, deska, nóż, wyciskarka do czosnku, łyżka, łyżeczka

Jak podawać?

Najlepiej z ryżem z warzywami (marchewką i groszkiem), przyprawionym kurkumą.

Uwagi:

Można dodać kiełki sojowe i grzybki mun. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantą wersję, proponuję dodać trochę sosu sambal oelek. Jeśli mięso bedzie zbyt twarde, można posypać solą do zmiękczania mięs.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćwymagający
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
AutorMarcia

Wołowina z warzywami (autor Marcia): Podobne przepisy

Wołowina z warzywami (autor Marcia): wypróbuj również

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Warzywa w mleku kokosowym (danie tajskie)

... godziny. Przedstawiony tu przepis jest najlżejszą wersją tego dania. Można je urozmaicić i uczynić bardziej sytym, dodając oprócz warzyw krewetki lub cieniutko pokrojone mięso. Oczywiście można też eksperymentować z wieloma innymi warzywami, jak ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... Mama miała rację – trzeba jeść warzywa, żeby być zdrowym. Ostatnio trochę zaniedbałaś zdrowe nawyki żywieniowe i nie zjadasz swojej dziennej dawki zieleniny? Przedstawiam najczęściej stosowane wymówki od jedzenia warzyw i sposoby, by mimo ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy rozwój dziecka wydaje się być niemożliwy. Jak powinno wyglądać pierwsze spotkanie maluszka z warzywami? ... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... 1862207 Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania. ... grilla, są pieczone na ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... się przed zamrożeniem danego produktu, ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy