Składniki:
45-50 dag wołowiny bez kości,
fasolka szparagowa zielona (ok. 20 dag),
3 średnie cebule pokrojone na 8 części,
3 ząbki czosnku zmiażdżone,
pędy bambusa (według uznania),
pół małej puszki kukurydzy (ok. 70 g),
6 średnich pieczarek pokrojonych w paski,
białe części liści kapusty pekińskiej pokrojone w grubsze paski,
marchewka pokrojona w talarki,
3 liście pora pokrojone w grubsze paski,
jedna papryczka chili ze słoika,
mąka kukurydziana,
ciemny sos sojowy,
olej,
olej arachidowy,
cherry albo zwykła wiśniówka,
bulion wołowy lub drobiowo-wołowy,
sól, pieprz, imbir (odrobina).
Jak przyrządzić?
Marynata: 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju arachidowego - mieszamy. Do miski wrzucamy mięso pokrojone na 2,5-cm kawałki, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut, najlepiej na całą noc. Podgotowujemy fasolkę szparagową, białe części kapusty pekińskiej, por, marchewkę (można w jednym garnku). W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, na nim na wolnym ogniu podsmażamy cebulę, czosnek, pieczarki, aż nieco zmiękną (ok. 5 minut). Dodajemy bambusa, papryczkę chili, kukurydzę i ugotowane warzywa (kolejne 2-3 minuty). Do warzyw dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Sos: 2-3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżeczki cherry, 250 ml bulionu, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej, 5 łyżeczek wody. Mieszamy sos sojowy, cherry i bulion. Mąkę kukurydzianą dokładnie rozrabiamy w wodzie i wlewamy ją do mieszanki bulionowej, dokładnie mieszamy. Do mięsa i warzyw wlewamy sos, gotujemy, aż zgęstnieje. Gotowe danie przyprawiamy pieprzem, solą, imbirem.
Potrzebne przybory:
wok lub głęboka patelnia, garnek, miska, deska, nóż, wyciskarka do czosnku, łyżka, łyżeczka
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem z warzywami (marchewką i groszkiem), przyprawionym kurkumą.
Uwagi:
Można dodać kiełki sojowe i grzybki mun. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantą wersję, proponuję dodać trochę sosu sambal oelek. Jeśli mięso bedzie zbyt twarde, można posypać solą do zmiękczania mięs.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Marcia |