Składniki:
Mięso - np. polędwica, z łopatki, z szynki lub filet z kurczaka (w zależności od ilości osób, ok. 250 g na osobę),
czosnek, cząber, rozmaryn, sos sojowy, pietruszka(natka), 150 ml śmietany kwaśnej, majonez, ogórek zielony, sól, pieprz cytrynowy, oliwa.
Jak przyrządzić?
Mieso kroimy w kostkę (można wymieszać białe i czerwone). Z 3 łyżek oliwy, 1 łyżki sosu sojowego, posiekanej drobno pietruszki, wyciśniętych 3 ząbków czosnku, szczypty cząbru, pieprzu cytrynowego, soli robimy marynatę, w której mieszamy mięso, i wkładamy do lodówki na minimum 30 min (cały dzień czyni cuda).Na patelni rozgrzewamy oliwę z kilkoma igiełkami rozmarynu i smażymy mięso z całą zawartością miski (marynata) - mięso gotowe.Sos czosnkowy robimy ze śmietany, 1 łyżki majonezu, wyciśniętego czosnku (ilość w zależności od upodobań, minimum 2 ząbki), startego kawałka ogórka zielonego (kawałek ok. 3 cm). Solimy, pieprzymy i sos gotowy.
Potrzebne przybory:
patelnia, noże, miska
Jak podawać?
Ja podaję z ryżem na sypko lub frytkami. Ale też idealnie się sprawdza mięso jako wkład do tortilli, wtedy podgrzewamy placki, smarujemy sosem czosnkowym, układamy mięso oraz jakieś warzywa wg upodobań (ja lubię kupne surówki, kilka smakow naraz) i gotowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Adaś/smak |