Quiche serowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Farsz: 1 szkl. mleka, 1 szkl. śmietanki, 2 jaja, 40 dag sera żółtego (może być kilka gatunków), do tego ulubione warzywa (cukinia, brokuł, papryka, pieczarki itd.); przyprawy: pieprz, troszeczkę słodkiej papryki, odrobina curry lub kurkumy i dużo mielonej gałki muszkatołowej.
Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 0,5 kostki margaryny, żółtko, 0,5 łyżeczki soli, tłuszcz do formy.

Jak przyrządzić?

Składniki na ciasto zagnieść, dodając 2-3 łyżki zimnej wody. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Jaja roztrzepać z mlekiem i śmietanką. Zetrzeć ser na dużych oczkach tarki. Zmieszać ser z masą mleczno-śmietanowo-jajeczną. Dodać do masy po trochu ulubionych warzyw. Ciastem wylepić wysmarowaną formę do tart. Ponakłuwać widelcem, wlać masę na ciasto i zapiekać w temperaturze 180 stopni, wyjąć, kiedy cała masa będzie dobrze ścięta i lekko brązowa z wierzchu.

Potrzebne przybory:

forma do tart lub tortownica

Jak podawać?

Podawać koniecznie z wiejska sałatką mojego przepisu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania55 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
AutorMarta

Quiche serowy: Podobne przepisy

Quiche serowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy