Składniki:
Farsz: 1 szkl. mleka, 1 szkl. śmietanki, 2 jaja, 40 dag sera żółtego (może być kilka gatunków), do tego ulubione warzywa (cukinia, brokuł, papryka, pieczarki itd.); przyprawy: pieprz, troszeczkę słodkiej papryki, odrobina curry lub kurkumy i dużo mielonej gałki muszkatołowej.
Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 0,5 kostki margaryny, żółtko, 0,5 łyżeczki soli, tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto zagnieść, dodając 2-3 łyżki zimnej wody. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Jaja roztrzepać z mlekiem i śmietanką. Zetrzeć ser na dużych oczkach tarki. Zmieszać ser z masą mleczno-śmietanowo-jajeczną. Dodać do masy po trochu ulubionych warzyw. Ciastem wylepić wysmarowaną formę do tart. Ponakłuwać widelcem, wlać masę na ciasto i zapiekać w temperaturze 180 stopni, wyjąć, kiedy cała masa będzie dobrze ścięta i lekko brązowa z wierzchu.
Potrzebne przybory:
forma do tart lub tortownica
Jak podawać?
Podawać koniecznie z wiejska sałatką mojego przepisu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Marta |