Składniki:
Seler naciowy (młode, niezdrewniałe pędy), czosnek (2 ząbki), jogurt naturalny (ew. kwaśna śmietana), oliwa z oliwek, sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki), przyprawa zioła do sałatek (polecam Kamis), sól, pieprz, cukier.
Jak przyrządzić?
Seler szatkujemy jak najcieniej w poprzek włókien.Ząbki czosnku ucieramy dokładnie ze szczyptą soli (tak by zrobiła się papka).Papkę czosnkową łączymy z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżeczką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę przyprawy zioła do sałatek, pieprz i 1 łyżeczkę cukru.Sosem zalewamy poszatkowany seler naciowy i odstawiamy na ok. 30 min.Tuż przed podaniem całość mieszamy z 2 łyżkami stołowymi jogurtu naturalnego.Smacznego!
Potrzebne przybory:
ostry nóż, deska, salaterka
Jak podawać?
Wspaniały dodatek do mięs, ale nie tylko ...
Uwagi:
Przy zakupie selera naciowego trzeba dokładnie sprawdzić końcówki pędów, powinny być miękkie i zbite.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | krzyś |