Składniki:
Ziemniaki, pieczarki, cebula, olej, marchew, kostka warzywna Knorra lub Winiar, sól, pieprz, vegeta, maggi, kwaśna śmietana mlub mąka, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kostkę.Pieczarki oczyścić pędzelkiem lub obrać ze skórki (nie myć, bo nasiąkną wodą i będą się dłużej smażyły) i pokroić w plasterki. Marchew obrać, umyć i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Pietruszkę zieloną umyć i posiekać.Do garnka wlać zimną wodę, dodać kostkę warzywną, trochę vegety, ziemniaki i marchew. Gotować na małym ogniu. Na patelnię wlać odrobinę oleju i podgrzać. Następnie dodać pokrojone pieczarki i cebulę, posolić, popieprzyć i smażyć na złoto.Gdy ziemniaki i marchew będą miękkie, dodać usmażone pieczarki. Krótko gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę (lub mąkę, jeśli chcemy, aby zupa była gęstsza), doprawić solą lub vegetą i maggi.Na końcu dodać posiekaną zieloną pietruszkę.Gotowe!
Uwagi:
Jesli chcemy, aby zupa miała konsystencję kremu, to najpierw miksujemy całość, a dopiero potem dodajemy śmietanę i natkę pietruszki.Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Autor | mati |