Składniki:
3 pęta dobrej wędzonej kiełbasy (ok. 0,6 kg), boczek wędzony ok. 0,3 kg, 2 papryki czerwone, 2 papryki zielone, 1 papryka żółta, 4 średnie cebule, przyprawy: pieprz, sól, po 1 łyżeczce czerwonej papryki słodkiej i ostrej, przecier pomidorowy w słoiczku, 1 ząbek czosnku, 1 kostka rosołowa, olej.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę i boczek trzeba pokroić w kostkę. Paprykę i cebule kroimy w paseczki. Połowę porcji cebuli osobno smażymy na złoty kolor. Na rozgrzany olej wrzucamy wędliny, po ok. 10 minutach dodajemy papryki, a następnie po 5 min dodajemy surową cebulę i dokładnie mieszamy. Wszystko smażymy jeszcze ok. 30-40 min. Do przecieru pomidorowego dodajemy odrobinę ciepłej wody, rozgnieciony czosnek, kostkę rosołową oraz resztę przypraw i po wymieszaniu otrzymamy gęsty sos. Do potrawy wlewamy sos, cebulę smażoną, mieszamy i dusimy jeszcze przez 5 min. Smacznego!
Potrzebne przybory:
duża i średnia patelnia, kubek, łyżeczka, nóż i deska do krojenia
Jak podawać?
Potrawę podajemy z pieczywem, możemy podać czerwone wino.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Dedi |