Składniki:
3 spore udka, cebula, ząbek czosnku, szklanka oleju lub oliwy, zioła prowansalskie, przyprawa złocista do kurczaka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Udka opłukać, wysuszyć, natrzeć odrobiną soli, pieprzu, rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawy złocistej do kurczaka. W osobnej miseczce wymieszać olej i zioła prowansalskie. Na dno miski, w której mają być marynowane udka, ułożyć krążki cebuli, na nie ułożyć natarte wcześniej udka, na udkach kolejna cienka warstwa cebuli. Na końcu wszystko zalać olejem z ziołami. Miskę z udkami owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Potrzebne przybory:
2 miski, folia
Jak podawać?
Z ziemniakami, frytkami, pieczywem, sałatą, ryżem lub jako samodzielne danie. Wedle uznania.
Uwagi:
W ten sposób przygotowuję udka 24 godziny przed pieczeniem, chociaż po 2 godzinach marynowania też będą dobre. Marynata sprawia, że udka są smaczne i soczyste. Życzę smacznego :).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | An3lla |