Marynata do kurczakowych udek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 spore udka, cebula, ząbek czosnku, szklanka oleju lub oliwy, zioła prowansalskie, przyprawa złocista do kurczaka, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Udka opłukać, wysuszyć, natrzeć odrobiną soli, pieprzu, rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawy złocistej do kurczaka. W osobnej miseczce wymieszać olej i zioła prowansalskie. Na dno miski, w której mają być marynowane udka, ułożyć krążki cebuli, na nie ułożyć natarte wcześniej udka, na udkach kolejna cienka warstwa cebuli. Na końcu wszystko zalać olejem z ziołami. Miskę z udkami owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Potrzebne przybory:

2 miski, folia

Jak podawać?

Z ziemniakami, frytkami, pieczywem, sałatą, ryżem lub jako samodzielne danie. Wedle uznania.

Uwagi:

W ten sposób przygotowuję udka 24 godziny przed pieczeniem, chociaż po 2 godzinach marynowania też będą dobre. Marynata sprawia, że udka są smaczne i soczyste. Życzę smacznego :).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt5 zł
AutorAn3lla

Marynata do kurczakowych udek: Podobne przepisy

Marynata do kurczakowych udek: wypróbuj również

Powiązane Tematy