Składniki:
250 ml kefiru, 1 łyżeczka sody, 1/2 kg mąki, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kefir wlać do miski, dodać łyżeczkę sody, wymieszać i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać pół kilo mąki, wlewać wyrośnięty kefir, zagniatając ciasto.Mąki dodawać tyle, żeby ciasto się nie kleiło do rąk. Urwać kawałek, rozwałkować (grubość placka około 1-1,5 cm). Pokroić w trójkąty. Trójkąty kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.Będą jeszcze rosły podczas smażenia (robią się bulwiaste - to normalny objaw).
Potrzebne przybory:
stolnica, wałek, miseczka, patelnia
Jak podawać?
Podawać posmarowane dżemem lub czekoladą. Albo posypać solą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | mikamon |