Składniki:
2 filety z łososia, 1 cebula, gęsta śmietana, 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy, 100 ml białego wina, łyżka mąki, makaron tagliatelle, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy płaską łyżkę mąki, następnie łososia, którego wcześniej rozdrabniamy. Potem wino, po 3 min 2 łyżki przecieru zmieszanego z wodą (ok. 100 ml), mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Dodajemy sól, pieprz. Pod koniec czasu gotowania dodajemy śmietanę i wyciskamy ząbki czosnku. Mieszamy, aby wszystko się połączyło. Konsystencja będzie kremowa. Pozostawiamy na ogniu przez 2 min.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem.
Uwagi:
Można dodać oprócz łososia jeszcze małe krewetki, potrawa będzie urozmaicona. Po prostu dodać garść świeżych lub zamrożonych krewetek 10 min przed końcem gotowania.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | ashka |