Tagliatelle z kremowym sosem łososiowym

Przepis kulinarny

Składniki:

2 filety z łososia, 1 cebula, gęsta śmietana, 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy, 100 ml białego wina, łyżka mąki, makaron tagliatelle, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy płaską łyżkę mąki, następnie łososia, którego wcześniej rozdrabniamy. Potem wino, po 3 min 2 łyżki przecieru zmieszanego z wodą (ok. 100 ml), mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Dodajemy sól, pieprz. Pod koniec czasu gotowania dodajemy śmietanę i wyciskamy ząbki czosnku. Mieszamy, aby wszystko się połączyło. Konsystencja będzie kremowa. Pozostawiamy na ogniu przez 2 min.

Jak podawać?

Podajemy z makaronem.

Uwagi:

Można dodać oprócz łososia jeszcze małe krewetki, potrawa będzie urozmaicona. Po prostu dodać garść świeżych lub zamrożonych krewetek 10 min przed końcem gotowania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Autorashka

Tagliatelle z kremowym sosem łososiowym: Podobne przepisy

Tagliatelle z kremowym sosem łososiowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy