Składniki:
3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 5 jaj, kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 czubata łyżka kakao, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1,5 łyżeczki goździków, 1,5 łyżeczki imbiru, 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki sody, 1/4 szklanki miodu płynnego, zmielone orzechy laskowe, włoskie i migdały.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy białka od żółtek, żółtka wlewamy do szklanki, pianę z białek ubijamy. Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo 5 żółtek. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy mąkę z sodą, kakao i przyprawy (cynamon, imbir itd.). Wlewamy mleko, miód i pianę z białek i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy bakalie, miksujemy ponownie. Wlewamy do formy natartej masłem i mąką i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Potrzebne przybory:
mikser, łyżka, dwie miski, piekarnik
Jak podawać?
W gronie rodzinnym albo do wigilijnego stołu.
Uwagi:
Należy pamiętać, żeby nie wlać ciasta aż do końca formy, ponieważ urośnie sporo i może się wylać, brudząc piekarnik. Poszczególne przyprawy możemy zastąpić przyprawą do piernika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Nana |