Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych, 600 g cebuli,
1/2 l jasnego piwa (zamiast piwa może być wywar z rosołu z kostki), 1-2 ziarna angielskiego ziela,
goździk, łyżeczka majeranku, łyżeczka kminku, 5 łyżek oleju, 1-2 łyżki zagęstnika do sosów lub mąki, 2 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje. Każdą porcję mięsa oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką lub zagęstnikiem do sosów. Połowę oleju mocno rozgrzać na patelni. Obsmażyć na nim żeberka ze wszystkich stron na złoty kolor. Mięso wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w krążki. Podsmażyć na pozostałym oleju. Posypać wymieszanymi przyprawami (goździki i ziele angielskie należy uprzednio utłuc). Mięso dodać do cebuli. Zalać piwem, dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 40 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Posypać natką. Smacznego!
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami - pieczonymi lub puree - i surówką z kiszonej kapusty.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 496 kcal |
Autor | Kaśka 24 |