Składniki:
4 steki z ryby zębacz, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, zielona pietruszka, tymianek (suszony lub świeży, ilość wg upodobania), sól, biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozmrożone steki oprószyć solą i pieprzem i tymiankiem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na ok. 30 min. Następnie kłaść każdy kawałek ryby na kawałku folii aluminiowej, na rybę pietruszkę i kawałki pokrojonego czosnku. Zawinąć rybki w folię i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C, po 15 min od wstawienia do piekarnika rozchylić folię, by ryba trochę się zrumieniła.
Jak podawać?
Potrawa niskokaloryczna, zębacz ma delikatne mięso, więc jeśli zrezygnuje się z czosnku, będzie to nawet danie dietetyczne. Można podawać z duszoną marchewką, surówką z białej kapusty, sałatą. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | holka |