Składniki:
Nadzienie: 175 g posiekanej ugotowanej wołowiny, 75 g posiekanego gotowanego kurczaka, po łyżeczce sosu sojowego, oleju arachidowego i oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku, 225 g kiełków fasoli mung, 1 czerwona posiekana papryka, 225 g kapusty pekińskiej, 2 pokrojone w plasterki cebule, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki wody, sos chili. Ciasto: 125 g mąki pszennej, 5 łyżek mąki kukurydzianej, 450 ml wody, 3 łyżki oleju roślinnego.
Jak przyrządzić?
Wymieszać wołowinę, kurczaka, sos sojowy i olej arachidowy. Przykryć i marynować 30 minut. W woku rozgrzać olej roślinny. Wrzucić kiełki fasoli, czosnek, paprykę, cebulę i smażyć 3 minuty, cały czas mieszając. Dodać zamarynowane mięso i smażyć kolejne 3 minuty, a następnie dodać kapustę. Odstawić z ognia i ostudzić. Aby zrobić ciasto, trzeba wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą. Stopniowo dolewać wodę, tworząc gładkie, lejące ciasto. Na rozgrzaną patelnię wylać 1/8 ciasta i smażyć przez 3 minuty. Z pozostałego ciasta usmażyć kolejnych 7 placków. Na każdy kawałek ciasta nałożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą, boki zagiąć do środka i całość zrolować. Sajgonki smażyć na dużym ogniu na złoty kolor, a następnie wyjąć i osuszyć w papierowym ręczniku.
Potrzebne przybory:
wok, patelnia
Jak podawać?
Z sosem chili lub słodko-kwaśnym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Oleena |