Składniki:
Pół kurczaka, 4 kiełbaski, 30 dag boczku wędzonego, 2 duże marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 250 dag papryki konserwowej, 250 dag ogórków kiszonych, 1 puszka groszku konserwowego, 2-3 szt. suszonej papryki chili, 1 koncentrat pomidorowy, 1 przecier pomidorowy (lub pomidory w puszcze krojone), vegeta, pieprz, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Kurczaka wrzucamy do dużego garnka i gotujemy wraz z pokrojoną w paski włoszczyzną. W czasie gdy gotuje się wywar, podsmażamy boczek, a następnie kiełbasę (na tłuszczu, który wytopił się z boczku). Gdy kurczak się ugotuje do miękkości, wyciągamy go z wywaru i wrzucamy podsmażony boczek i kiełbasę, a mięso kurczaka kroimy w paski i również dodajemy do garnka. Następnie wrzucamy przecier pomidorowy i koncentrat. Po zagotowaniu dodajemy paprykę konserwową, ogórki kiszone i groszek oraz papryczkę chili. Pozostawiamy w lodówce na 1 dzień, aby się przegryzło.
Potrzebne przybory:
duży garnek, patelnia, 2-3 miski, deska do krojenia i nóż
Jak podawać?
Gorącą, z białym pieczywem (może być z grilla lub opiekacza posmarowane masłem).
Uwagi:
Wywar doprawiamy vegetą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Można dodać też kostkę rosołową. Papryczek chili dajemy wg upodobań. Gorąco polecam dodać grzyby, mogą być każde: pieczarki, podgrzybki bądź chińskie. Wszystkie składniki kroimy w paski, a co do wywaru, to można go ugotować na każdym mięsie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | natee |