Składniki:
1 margaryna, 250 g cukru pudru, 6 jajek, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru (kryształ), szklanka mleka, 2 opakowania bitej śmietany, 2 opakowania podłużnych biszkoptów.
Jak przyrządzić?
Zmiksować margarynę i cukier puder, następnie dodać 6 żółtek i roztopioną wcześniej w rondelku czekoladę. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z 6 białek, dodać 4 łyżki cukru (kryształ) i tak przygotowaną pianę dodać do masy z czekoladą. Wszystko razem połączyć, by powstała gładka, jednolita masa czekoladowa. Przygotować średniej wielkości rondelek (może być również garnek o średnicy niewiele mniejszej od tortownicy). Ważne, by ścianki były proste, nie półokrągłe, tak aby można było do powierzchni "przylepić" biszkopty i by się nie połamały. Podłużne biszkopty namaczać w letnim mleku, by były miękkie, ale uważać, by się nie pokruszyły, a następnie ustawić je pionowo wokół ścianek rondelka, aż utworzą okrąg. Na dnie rondelka ułożyć pozostałe pokruszone biszkopty. Uprzedno przygotowaną masę czekoladową wlać do środka, aż do wysokości biszkoptów. Rondelek wstawić do zamrażarki i pozostawić na minimum 12 godzin. Gdy masa przypomina konsystencją lody, wyjąć do ciepłego pomieszczenia rondelek, odwrócić go "do góry nogami" na płaski talerz, tak aby krem wyszedł razem z biszkoptami tworzącymi ścianki.Przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 2 bite śmietany, gdy są już gotowe, smarować dość grubą warstwą boki i wierzch tortu i wstawić do zamrażarki na około 5 godzin. Bita śmietana powinna zesztywnieć i przypominać lody śmietankowe. Smacznego!
Potrzebne przybory:
mikser, rondelek (garnek)
Jak podawać?
Tort można przyozdobić pokruszoną czekoladą, kandyzowanymi wiśniami itp.
Uwagi:
Jeśli mamy problemy z wyjęciem z rondelka masy lodowej, boczne ścianki można delikatnie okroić nożem, a dno rondelka przetrzeć zanurzoną w ciepłej wodzie szmatką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Aloj |