Składniki:
Podwójna pierś kurczaka, 1,5 szklanki śmietany, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, odrobina masła do smażenia, dwie torebki ryżu.
Jak przyrządzić?
Do przygotowanej marynaty ze śmietany, cynamonu i soku z cytryny wrzucamy pokrojony w kawałki filet z kurczaka, następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku, dodajemy kurczaka razem z marynatą, dusimy przez 5 min. W międzyczasie gotujemy ryż, dodając do wody oprócz soli łyczeczkę curry (ryż zyska nie tylko żółty kolor, ale piękny aromat). Do kurczaka dodajemy jeszcze łyżeczkę curry, sól i sporo pieprzu, mieszamy, dusimy kolejne 5 min. Przygotowanego kurczaka w sosie podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Uwagi:
Nieco zmodyfikowałam przepis Nigelli ;)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Porcje | 3-4 |
Autor | ami |