Składniki:
Mango (nie musi być zbytnio dojrzałe), sałata (jakakolwiek, najepiej rzymska), papryczka chili, pierś kurczaka (ugotowana bądź usmażona, może też być inna część mięsa kurczaka, np. z rosołu), łyżka oliwek czarnych bez pestek, mały pęczek szczypiorku z szalotkami, sok z połówki cytryny, łyżka oliwy z oliwek, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Mango kroimy w ten sposób, że obieramy ze skórki (naciąć wzdłuż i oderwać płatami) i nacinamy nożem wzdłuż i wszerz, tak aby powstała kratka, a następnie odrywamy te małe kwadratowe cząstki od pestki. Szczypiorek wraz z szalotkami siekamy, dodajemy pokrojonego kurczaka z pozostałymi składnikami. Sałatę można pokroić, można też porwać. Na koniec polać oliwą.
Jak podawać?
Można podać jako danie główne albo z jakąś przystawką. Wino czerwone obowiązkowe:)
Uwagi:
Radzę nie przesadzać z chili, gdyż mango jest samo w sobie ostre.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Pusia84 |