Mango, chilli plus kurczak a la Nigella

Przepis kulinarny

Składniki:

Mango (nie musi być zbytnio dojrzałe), sałata (jakakolwiek, najepiej rzymska), papryczka chili, pierś kurczaka (ugotowana bądź usmażona, może też być inna część mięsa kurczaka, np. z rosołu), łyżka oliwek czarnych bez pestek, mały pęczek szczypiorku z szalotkami, sok z połówki cytryny, łyżka oliwy z oliwek, sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Mango kroimy w ten sposób, że obieramy ze skórki (naciąć wzdłuż i oderwać płatami) i nacinamy nożem wzdłuż i wszerz, tak aby powstała kratka, a następnie odrywamy te małe kwadratowe cząstki od pestki. Szczypiorek wraz z szalotkami siekamy, dodajemy pokrojonego kurczaka z pozostałymi składnikami. Sałatę można pokroić, można też porwać. Na koniec polać oliwą.

Jak podawać?

Można podać jako danie główne albo z jakąś przystawką. Wino czerwone obowiązkowe:)

Uwagi:

Radzę nie przesadzać z chili, gdyż mango jest samo w sobie ostre.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
AutorPusia84

Mango, chilli plus kurczak a la Nigella: Podobne przepisy

Mango, chilli plus kurczak a la Nigella: wypróbuj również

Powiązane Tematy