Składniki:
Makaron cannelloni (np. Lubella 153). Farsz:
mięso mielone ok. 400 g, 2 średnie cebule, 2 czerstwe duże bułki, 1 jajko, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany. Sos: 2 op. fix do spaghetti bolognese (np. Knorr), 500 ml śmietany 12%. Dodatkowo: 200 g sera mozarella lub żółtego (np. gouda).
Jak przyrządzić?
Farsz: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, bułki (wcześniej wkładamy bułki do wody, aby się namoczyły, później odgniatamy wodę i dodajemy bułki do mięsa) i przyprawy do smaku. Sos: 2 torebki fix mieszamy z 500 ml śmietany. Do formy 24 x 28 cm wlewamy trochę sosu (tak by zakryć dno), wykładamy nafaszerowany makaron (ok. 18 sztuk), zalewamy całość sosem i posypujemy startym serem. Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 45-50 min.
Potrzebne przybory:
forma 24 x 28 cm - idealnie mieści się 18 sztuk, można też użyć nzczynia żaroodpornego
Jak podawać?
Njlepiej prosto po przyrządzeniu. Życzę smacznego.
Uwagi:
Farszu radzę nie solić, bo jeśli użyjemy do potrawy żółtego sera, może być za słona.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | BaKeR |