Cannelloni z mięsem mielonym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron cannelloni (np. Lubella 153). Farsz:
mięso mielone ok. 400 g, 2 średnie cebule, 2 czerstwe duże bułki, 1 jajko, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany. Sos: 2 op. fix do spaghetti bolognese (np. Knorr), 500 ml śmietany 12%. Dodatkowo: 200 g sera mozarella lub żółtego (np. gouda).

Jak przyrządzić?

Farsz: Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, bułki (wcześniej wkładamy bułki do wody, aby się namoczyły, później odgniatamy wodę i dodajemy bułki do mięsa) i przyprawy do smaku. Sos: 2 torebki fix mieszamy z 500 ml śmietany. Do formy 24 x 28 cm wlewamy trochę sosu (tak by zakryć dno), wykładamy nafaszerowany makaron (ok. 18 sztuk), zalewamy całość sosem i posypujemy startym serem. Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na ok. 45-50 min.

Potrzebne przybory:

forma 24 x 28 cm - idealnie mieści się 18 sztuk, można też użyć nzczynia żaroodpornego

Jak podawać?

Njlepiej prosto po przyrządzeniu. Życzę smacznego.

Uwagi:

Farszu radzę nie solić, bo jeśli użyjemy do potrawy żółtego sera, może być za słona.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł
AutorBaKeR

Cannelloni z mięsem mielonym: Podobne przepisy

Cannelloni z mięsem mielonym: wypróbuj również

Powiązane Tematy