Składniki:
1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 300 g boczku wędzonego, 1 puszka pomidorów (400 g), sól, czarny pieprz, 350 g makaronu penne (rurki), parmezan.
Jak przyrządzić?
Obrać i grubo posiekać cebulę, obrać i wycisnąć czosnek. Smażyć na oliwie na średnim ogniu około 4 min, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka. Pokroić boczek w kostkę. Wrzucić na patelnię i smażyć na dość dużym ogniu około 7 min, cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodać pomidory, doprawić solą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień (najlepiej, jak przez około 10 min będzie się dusić), mieszać od czasu do czasu. Przyprawić ziołami do smaku (bazylia, oregano lub zioła prowansalskie). Podawać z ugotowanym makaronem i startym parmezanem (lub innym serem).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magdalenka |