Kurczak w warzywach - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 filety z kurczaka, 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej), 2 świeże pomidory, 1 duża cebula, 15 dag pieczarek, 4 torebki ryżu, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Warzywa pokroić w paseczki. Paprykę, pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, po kilku minutach dodać pomidory, przyprawić. Dusić ok. 15 minut. Kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Podsmażyć z przyprawami. Następnie połączyć z warzywami i dusić jeszcze ok. 5 minut. Ryż ugotować, opłukać i podsmażyć. Przyprawić jeszcze do smaku. Smacznego!

Potrzebne przybory:

patelnia głęboka lub średniej wielkości garnek, średnia patelnia, deska do krojenia, nóż, łyżka, cedzak, miska

Jak podawać?

Na talerzu podsmażony ryż, obok kurczak z warzywami, polać wszystko powstałym na patelni sosem. Można też zrobić wokół talerza okrąg z natki pietruszki. Na brzegu talerza położyć trzy różnego koloru cieniutkie paseczki papryki.

Uwagi:

Dobrze jest kurczaka zanurzyć wcześniej w wodzie na ok. 10-15 minut w wodzie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Trudnośćprosty
Porcje6
Przybliżony koszt20 zł
Autorspenser21

Kurczak w warzywach: Podobne przepisy

Kurczak w warzywach: wypróbuj również

Powiązane Tematy