Składniki:
2 filety z kurczaka, 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej), 2 świeże pomidory, 1 duża cebula, 15 dag pieczarek, 4 torebki ryżu, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Warzywa pokroić w paseczki. Paprykę, pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, po kilku minutach dodać pomidory, przyprawić. Dusić ok. 15 minut. Kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Podsmażyć z przyprawami. Następnie połączyć z warzywami i dusić jeszcze ok. 5 minut. Ryż ugotować, opłukać i podsmażyć. Przyprawić jeszcze do smaku. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia głęboka lub średniej wielkości garnek, średnia patelnia, deska do krojenia, nóż, łyżka, cedzak, miska
Jak podawać?
Na talerzu podsmażony ryż, obok kurczak z warzywami, polać wszystko powstałym na patelni sosem. Można też zrobić wokół talerza okrąg z natki pietruszki. Na brzegu talerza położyć trzy różnego koloru cieniutkie paseczki papryki.
Uwagi:
Dobrze jest kurczaka zanurzyć wcześniej w wodzie na ok. 10-15 minut w wodzie.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | spenser21 |