Składniki:
1 kg twarogu na sernik – 1 opakowanie, 7 jaj, 1 szklanka cukru, ½ kostki masła, 1 opakowanie budyniu śmietankowego – 65 g, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 150 g rodzynek królewskich, ok. 100 g moreli suszonych, skórka otarta z ½ cytryny.
Jak przyrządzić?
Cukier, cukier waniliowy i masło utrzeć na jednolitą masę, dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając, następnie dodać proszek do pieczenia, budyń śmietankowy, skórkę otartą z cytryny i twaróg, ucierając na jednolitą masę.Na masę dać rodzynki, morele pokrojone w drobną kostkę, kandyzowane skórki pomarańczy (kostka), obtoczone w mące. Gdy morele i rodzynki są suche, namoczyć je w wodzie, starannie odsączyć na sitku.Z białek ubić sztywną pianę, dołożyć do masy serowej z bakaliami i delikatnie, ale starannie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Przełożyć masę do tortownicy, upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Piec ok. 1 godz. 10 min w temp. 180 st. C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | justamin |