Składniki:
1 kurczak, 0,5 kg pieczarek, włoszczyzna, 4 jajka, 2 kajzerki, 2 cebule, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, liść laurowy, sól, vegeta, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, czosnek.
Jak przyrządzić?
Kurczaka i włoszczyznę ugotować w małej ilości wody, dodając ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, 5 łyżek vegety. Umyte i pokrojone pieczarki z pokrojoną cebulą usmażyć do momentu odparowania wody. Kajzerki namoczyć w wywarze po kurczaku. Kurczaka, 1 ugotowaną marchewkę (z włoszczyzny), pieczarki z cebulą, 2 ząbki czosnku i nieodsączone (kapiące) kajzerki zmielić dwa razy. Wyrabiać z jajkami, dodać sól, pieprz, imbir, majeranek, gałkę muszkatołową do smaku. Wyłożyć do posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą brytfanki. Piec godzinę w temp. w 180 stopni.
Potrzebne przybory:
maszynka do mielenia mięsa, brytfanka 40 x 14 cm
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 140 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1,5 kg |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Iza |