Składniki:
2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki wody przegotowanej, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół: oregano, bazylii, tymianku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Przecier pomidorowy wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. UWAGA: bazylii nie należy siekać nożem, tylko podrzeć na małe kawałki! Odstawić całość (można do lodówki) na minimum 10-15 minut.
Jak podawać?
Sosem można polać pizzę po upieczeniu lub przed - jak kto woli.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | milordi |