Składniki:
3 jajka, 2 żółtka, puszka ananasa, 0,5 szklanki cukru (w tym cukier waniliowy), szklanka mąki, 1/4 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki sody.
Jak przyrządzić?
Ubić pianę z 3 białek, gdy będzie dość gęsta, dodać cukier, następnie 3 żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę zmieszaną z sodą, na końcu olej i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę do tarty. Połowę plastrów ananasa pokroić w drobne kawałki i poukładać na cieście. Piec 35 min w temp 180 st., następnie wyciągnąć ciasto i wierzch posmarować masą ze zmiksowanych pozostałych ananasów z dwoma żółtkami. Ciasto piec jeszcze około 10 min w 190 st. do lekkiego zarumienienia masy. Jeszcze ciepłe posypać odrobiną cukru pudru.
Uwagi:
Przyrządzone na bazie ciasta do cynamonka ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ami |