Składniki:
Kilka liści kapusty pekińskiej, zielony ogórek świeży, 2-3 pomidory, czerwona papryka, puszka kukurydzy, zielona część pora, mały słoiczek czarnych oliwek, sos winegret: sok z połowy cytryny, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Kapustę pokroić w dość drobną kostkę. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, z pomidorów wydrążyć pestki i pokroić. Paprykę również pokroić w kostkę, dodać kukurydzę odsączoną z zalewy i por pokrojony w „piórka”. Oliwki poprzekrawać na pół, całość polać sosem winegret i wymieszać.
Uwagi:
Taka sałatka doskonale nadaje się na stół jako przystawka lub dla gości, którzy preferują lekkie dania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | opaloona |