Harataniec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki kakao. Masa serowa:
1/2 kg sera mielonego, 1/2 kostki margaryny, 4 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Piana: 4 białka, 2 łyżki cukru, pół kisielu czerwonego. Dodatkowo: powidła śliwkowe, wiśniowe lub jagodowe - według gustu smakowego.

Jak przyrządzić?

Ciasto: Utartą na tarce margarynę połączyć z przesianą mąką. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części. Do dwóch dodać kakao, a jedno pozostawić jasne. Ciasta schłodzić w lodówce (1-2 godz.). Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i ser, ucierając na jednolitą masę. Piana:Ubić na sztywno białka z cukrem. Dodać kisiel w proszku. Przygotowanie do pieczenia:Wysmarować tłuszczem blachę i posypać bułką tartą. Wszystkie ciasta ścierać w podanej poniżej kolejności na tarce o dużych oczkach, po czym ugnieść delikatnie każde. Warstwy: ciasto białe, powidła, ciasto ciemne, ser, piana, ciasto ciemne.

Uwagi:

Ciasto bardzo pracochłonne, ale wyjątkowo smaczne. Polecam!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćwymagający
Autorktosia

Harataniec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy